Specialisaties

Angstige patiënten

Ben je bang voor een behandeling bij de tandarts? Stel je een afspraak steeds uit of sla je het zelfs helemaal over? Je bent niet alleen. Onze mondhygiëniste Maria is er om jou een zo aangenaam mogelijke behandeling te geven en je over die angst heen te helpen.

"Van smoesjes naar vertrouwen!"

Vind je het eng om naar de tandarts te gaan? Bedenk je steeds weer andere smoesjes om een bezoek over te slaan? Geen zorgen, bij Dental Oris hebben we veel ervaring met angstige patiënten. We luisteren naar jouw wensen, stellen je op je gemak en laten je stapsgewijs zien hoe de behandeling zal gaan.

Onze mondhygiëniste is de eerste persoon bij wie je op afspraak komt voor de halfjaarlijkse controle. Zij is gespecialiseerd in gebitsreiniging en het behandelen van angstige patiënten. En die smoesjes … die mag je ons alsnog vertellen hoor.

Wat kun je verwachten?

Door onze achtergrond, weten wij wat jij ervaart. Wij willen dat ook jij met een prettig gevoel naar de tandarts of mondhygiënist kan gaan. Daarom hanteren we de volgende aanpak in de praktijk;

  • Samen met jou gaan wij in gesprek om exact te laten zien wat er gaat gebeuren. Alle onderwerpen zijn direct bespreekbaar. Zo weten wij wat jouw verwachtingen zijn en maken wij samen een behandelingsplan.
  • Stapsgewijs loop je de behandeling door aan de hand van foto’s, video’s en onze ervaringen met andere angstige patiënten. Er is ruimte om vragen te stellen waar er nog onduidelijkheden zijn.
  • Verminder jouw stress met onze hulp. Denk aan oefenen met ademhalingsoefeningen en het afspreken van een pauze-teken. Pas als jij gerustgesteld bent, voeren wij de behandeling uit. Jij hebt de controle en bepaalt het tempo van de behandeling.
  • Na de eerste afspraak maken wij samen een plan van aanpak voor het vervolgtraject. Ons streven is dat je zo min mogelijk hoeft te komen voor behandelingen, omdat jij je gebit goed weet te verzorgen. Hier werken wij graag met jou naartoe.

We willen graag de controle en het (zelf)vertrouwen geven om je gebit goed te (laten) verzorgen. Laat angst niet langer in de weg staan en maak een afspraak om die stappen met ons aan te gaan. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tips om angst te overwinnen

Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet alleen bent. Er zijn veel mensen met angst voor de tandarts dus schaam je hier niet voor. Voor veel angstige patiënten is pijn tijdens de behandeling hetgeen waar ze het meest bang voor zijn. Vaak komt dit door vervelende ervaringen tijdens behandelingen in het verleden. Wij willen je graag een fijne ervaring geven in de stoel om je angst te helpen overwinnen.
Wij voorzien je graag van enkele tips om met jouw angst om te gaan of deze te verminderen.
1
Ga naar een tandarts of mondhygiënist waarbij je je goed voelt en bouw wederzijds vertrouwen op. Wees eerlijk en durf dingen te vragen.
2
Laat je informeren over de behandeling. Zo weet jij wat je te wachten staat en waarom iets moet gebeuren. Bedenk bijvoorbeeld ook of je het misschien fijn vindt om met een spiegel mee te kijken tijdens jouw behandeling, als dat mogelijk is.
3
Praat met je behandelaar over jouw angst. Hierdoor kan hij/zij hier extra rekening mee houden door bijvoorbeeld meer tijd te nemen.
4
Spreek met de mondhygiënist/tandarts een pauze-teken af zoals je hand opsteken. Als jij dit doet, dan onderbreekt deze de behandeling (even). Zo heb jij meer controle en voel jij je niet “aan het lot overgelaten”.
5
Probeer je aandacht bij iets anders te houden. Concentreer bijvoorbeeld op je ademhaling of vraag of je favoriete muziek gespeeld kan worden zodat je daarop kan focussen.

Veelgestelde vragen

  • Worden tandartskosten vergoed door de basisverzekering?

    Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen is de vergoeding afhankelijk van de (aanvullende) tandartsverzekering. Raadpleeg je zorgpolis of verzekeraar om erachter te komen waarvoor je verzekerd bent.

Wij staan voor je klaar

Maak een afspraak

Met goede mondhygiëne kunnen vrijwel alle gebitsproblemen voorkomen worden, zoals ontstoken tandvlees of gaatjes. Maak snel een afspraak met een van onze tandartsen.