BEhandelingen

Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel die de afwezige tandwortel vervangt. Deze wordt gemaakt van het lichaamsvriendelijke materiaal titanium. Het implantaat wordt als een schroef in het kaakbot vastgezet en is de basis voor een kunsttand.

Je komt in aanmerking voor implantaten als je:

  • gezond tandvlees hebt
  • genoeg kaakbot hebt om de implantaten in te plaatsen
  • bereid bent je nieuwe tanden goed te verzorgen door te poetsen en flossen

Afhankelijk van hoeveel tanden er missen, kan op een implantaat een kroon, brug of overkappingsprothese worden geplaatst.

Een brug wordt vastgezet op implantaten die naast elkaar staan. Bij een geheel ontbrekend gebit plaatst de behandelaar twee of meer implantanten. Hierop wordt de overkappingsprothese vastgeklikt. Dit grotere gedeelte is uitneembaar en zit vaster dan een normale gebitsprothese. In enkele gevallen wordt een vaste brug geplaatst. Er zijn dan minstens vier implantaten nodig waaraan de brug wordt bevestigd.

Wat kun je verwachten

Het plaatsen van implantaten is een proces waarvoor meerdere behandelingen nodig zijn. De behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde tandarts ofwel implantoloog.
1

Intake

Tijdens de eerste afspraak onderzoekt de tandarts je gebit, tandvlees en kaakbot. Aan de hand daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op.
2

Plaatsen van de implantaten

Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving. Wanneer deze is ingewerkt, wordt het tandvlees losgemaakt op de plek waar de implantaat komt zodat het kaakbot zichtbaar is. Hier wordt een gaatje in geboord waarin het implantaat wordt vastgeschroefd. Het tandvlees wordt daarna gehecht. Indien meerdere implantaten nodig zijn, worden deze meestal tijdens één behandeling geplaatst.
3

Genezen

Voordat de kroon, brug of prothese kan worden geplaatst, moet het implantaat vastgroeien in het kaakbot en het tandvlees genezen. Dit duurt ongeveer 1 tot 3 maanden, maar verschilt natuurlijk per persoon. Omdat het genezingsproces pijnlijk kan zijn, kunnen we pijnstillers voorschrijven. De eerste paar maanden mogen de implantaten niet zwaar belast worden.
4

Prothese plaatsen

Wanneer alles genezen is en het implantaat vastgegroeid zit, maken we een afdruk van je gebit. Op basis van het gipsmodel wordt de kroon, brug of prothese gemaakt die tijdens de volgende behandeling geplaatst wordt. Daarna is het belangrijk om regelmatig op controle te komen, wij laten op tijd weten wanneer het hier weer tijd voor is.

Tips voor nazorg

  • Eet na plaatsing van implantaten de eerste twee weken voeding waarbij je niet of nauwelijks hoeft te kauwen. Je krijgt van ons een tijdelijke oplossing om het kauwen makkelijker maken.
  • Poets je tanden, implantaten en overgang van kroon/brug naar het tandvlees zorgvuldig met een zachte tandenborstel. Gebruik ook flosdraad, ragers of tandenstokers voor een goede reiniging.
  • Reinig ook de ruimte onder de spalk goed indien je een overkappingsprothese hebt. Dit is belangrijk om ontstekingen en pijnlijke, losstaande implantaten te voorkomen.
  • Plan regelmatig een controle in bij de behandelaar voor jouw implantaten, kroon, brug of prothese
← Terug naar Behandelingen

Tevreden klanten

Wat anderen zeggen

Veelgestelde vragen

  • Hoe lang gaan implantaten mee?

    Implantaten zijn een duurzame oplossing en kunnen tientallen jaren meegaan. Goed onderhoud en goede mondhygiëne zijn essentieel. Poets je gebit dagelijks en ga twee keer per jaar op controle bij de tandarts.

  • Wat is het verschil tussen implantaten en kronen?

    Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst als vervanging van natuurlijke wortels. Hierop kan een kroon geplaatst worden, die dient als vervanging voor de tand of kies.

  • Wanneer is een implantaat nodig?

    Wanneer je één of meerdere tanden of kiezen mist, is een implantaat een goede optie. Deze vervangt de natuurlijke wortel en vormt zo de basis voor kronen, bruggen of een kunstgebit.

  • Doet het plaatsen van een implantaat pijn?

    Voorafgaand aan de behandeling krijg je een plaatselijke verdoving zodat de behandeling pijnloos verloopt.

Wij staan voor je klaar

Maak een afspraak

Met goede mondhygiëne kunnen vrijwel alle gebitsproblemen voorkomen worden, zoals ontstoken tandvlees of gaatjes. Maak snel een afspraak met een van onze tandartsen.