De praktijk
Mondzorg voor kids
Wat kun je verwachten?
Daarna leggen we uit waarom we dit doen. Het is namelijk belangrijk dat kinderen begrijpen wat er gedaan wordt en vooral ook waarom.
Na de uitleg doen we klinisch onderzoek. Alle tanden en kiezen worden nagekeken en door middel van een vloeistof kleuren we de plaque op de tanden. Zo zien we precies hoe het kind poetst. Dit laten we ze met een spiegel ook zelf bekijken zodat kinderen weten wat er gebeurt.
Vervolgens geven we uitgebreid poets instructies en proberen we je kind te motiveren zijn/haar best te doen tijdens het poetsen.
Als laatste polijsten we de tandjes.
We checken tijdens de uitleg en behandeling altijd even of kinderen het begrijpen en ze mogen natuurlijk altijd vragen stellen tussendoor. Na afloop vragen we ook hoe het kind de behandeling vond en mochten er dingen zijn die ze niet fijn vonden, kunnen we daar over praten en eventueel veranderingen maken.
Tips voor het eerste bezoek
Halfjaarlijkse controle
Angst
Aanwezigheid
Beloning
Tijdlijn
0 tot 24 maanden
2 TOT 4 JAAR
4 TOT 6 JAAR
VANAF 6 JAAR
Veelgestelde vragen
Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?
Het is belangrijk dat kinderen vroeg leren hoe ze hun gebit moeten verzorgen. Wij raden aan om kinderen vanaf 2 jaar (zo vroeg mogelijk) mee te nemen naar de tandarts. Zo kunnen ze kennismaken en wennen aan de omgeving.
Hoe vaak moeten kinderen langs komen voor controle?
Kinderen zijn gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Daarom raden we aan minstens twee keer per jaar op controle te komen.
Wat is sealen?
Groefjes en putjes in je gebit zijn kwetsbare plekken, omdat je die niet goed kunt bereiken met een tandenborstel. Sealen beschermt deze plekken met een dun laagje kunststoflak en maakt het poetsoppervlak egaler.
Fluoride: Krijgt ieder kind een fluoridebehandeling tijdens het tandartsbezoek?
Niet alle kinderen krijgen een fluoridebehandeling. De tandarts kan hiertoe besluiten indien je kind ondanks goed poetsen toch gaatjes krijgt of een verhoogt risico op het ontwikkelen van een gaatje loopt. Ook bij kinderen met een beugel wordt vaak fluoride toegepast.
Is (teveel) fluoride schadelijk?
Fluoride kan bijwerkingen hebben, maar die treden alleen op bij een overdosering door inname. Internationaal wordt fluoride in de juiste vorm en de juiste dosering sterk aanbevolen ter preventie van tandcariës. Als dit advies correct wordt opgevolgd, treden er geen bijwerkingen op. Als er regelmatig teveel fluoride wordt ingeslikt, kunnen witte vlekjes op de tanden van het blijvend gebit ontstaan. Dat kan als storend worden ervaren, maar de tanden worden hierdoor niet zwakker.
Wat is het verschil tussen fluor en fluoride?
Fluor is een gas. Als dit gas aan een andere stof wordt gebonden dan wordt dat fluoride genoemd.